Sunday, September 14, 2008

Kenapa sokong MU?

Kalau korang tanya kat bebudak yang support Manchester United, "Kenapa korang sokong MU?", sebahagian besarnya akan menjawab begini:

"Sebab MU kuatla,apalagi.."
"MU memang tradisi dari dulu kuat"
"Sebab dulu ada Beckham,skang Ronaldo plak"(ayat dari perempuan).
"Sebab dah menang banyak piala"

Aku kerat jarilah kalau korang peminat MU kata takde satupun jawapan di atas. Rata-rata jika ditanya atau kalau boleh dibuat survey ke atas peminat-peminat MU ini,maka itulah antara jawapan mereka. Aku bukan membenci MU apatah lagi fans mereka cuma apabila pasukan kesayangan mereka ni win something season tu,mereka mulalah angkat muka,buka dada lebar macam nak bukak sayap. Macamlah mereka yang menang. Ok,baguslah kalau mereka bangga dengan team mereka tetapi hakikat sebenar peminat MU ini perlu dibongkar.

Fakta 1: Apabila masuk tahun 90-an,MU start menang trofi dan pada masa inilah peminat-peminat bolasepak Malaysia tertumpu pada pasukan Syaitan Merah ini apabila mereka ada kelibat nama-nama besar macam Cantona,Schmeichel dan Beckham. Masa aku kecik aku dah tengok Beckham dengan rambut belah tengahnya dan time itu jugalah aku dah mula benci bila tengok team ni. Bukan dengki dengan koleksi pialanya tetapi cara dan stail mereka buat aku meluat kerana terlalu arrogant.Tambah lagi fans mereka mendabik dada menjulang MU sebagai pasukan terhebat dalam England,lagilah aku menyampah.

Fakta 2: Kebanyakan remaja yang sebaya aku yang sokong MU lazimnya lebih mengikut kawan. Mereka melihat MU mempunyai potensi pasukan kegemaran mereka kerana jika disukat prestasi dan koleksi trofinya,kalah pasukan lain. Padahal rekod trofi terbanyak EPL masih lagi dipegang Liverpool. Yelah,takkan kau nak ketinggalan. Bebudak semua pegi lepak mamak sampai pagi tengok bola,kau pulak duduk kat rumah tengok TV3,apa citer beb! Nak taknak bebudak yang tak tahu pasal bola dah start lepak mamak tengok bola.Barulah cool kan!Sokong pulak MU lagi tuh!"Giler cool aku ni!"(kata fans MU yang golongan tadi).

Fakta 3: Kaki bangku. Golongan yang aku sebut tadi telah menyumbang kepada kebanjiran kaki bangku di kalangan peminat bola. Survey yang jugak aku buat ini nyata tepat. Memang bukan semua begitu tapi hakikatnya memang ramai. Macam yang tersebut di atas, bebudak yang tak pernah-pernah tengok bola atau main bola dari kecik ghairah nak ada pasukan kegemaran dari EPL. Semuanya gara-gara desperate nak dilabel cool oleh member-member lain kalau lepak mamak sampai pagi. Bila ajak main bola ke,futsal ke mulalah macam-macam alasan diberi. Perut sakitla, cirit-biritla, kaki terseliuhla.

Fakta 4: Bila MU menang banyak piala start dari 90an sampai sekarang, maka membiak dan bercambahlah fans mereka termasuk dari yang muda sampailah orang tua. Tak terkecuali jugalah fans wanita. Kalau diimbas masa zaman Beckham di MU dulu, begitu ramai wanita-wanita gedik ini berkumpul dan menjerit-jerit nama Beckham walau buta bola sekalipun. Kalau dah minat Beckham mestilah kena minat MU sekali kan? Barulah cool. Kat bilik bersepah poster-poster MU termasuk poster seksi David Beckham. Cool sangat sampai mak kau pun naik hairan tengok mende-mende tu.

Fakta 5: Zaman Beckham dah tamat. Muncul zaman penerjun terbaik era Manchester, Cristiano Ronaldo. Maka tumbuh lagilah fans MU sedari umur tadika dan sekolah rendah pulak termasuk perempuan jugak. Yang aku hairan, lelaki yang sebaya aku pun menyanjung sama playboy ni sampai letak poster dalam jamban. Tak tahulah sebab apa. Ya,memang dia hebat. Aku akui. Tapi dia akan lebih hebat kalau merendah diri dan kurangkan lakonan terjun ibarat Phelps-nya.

Banyak lagilah fakta-fakta yang aku nak tulis tapi tak menang tangan dibuatnya. Perlu aku tegaskan, aku bukanlah nak menghina atau merendahkan MU terutama fans mereka tetapi mereka kurang membuat penilaian terhadap mutu pasukan mereka sendiri. Yang lebih teruk lagi golongan yang mengikut orang tu. Tetapkanlah pendirian korang dan janganlah semata-mata nak cool atau mahu dilihat hebat di kalangan kawan-kawan, korang buta-buta sokong MU. Lebih buat orang marah kalau korang berlagak dan bangga sangat dengan MU korang tu walhal buta bola.Sekian, jangan marah fans MU.


P/S - Bukan gambar aku.Aku terjumpa ni.Smart pulak.

6 comments:

mmsyah said...

perghhhh...siap ada fakta lg...

eJAI said...

yala kawan..bcakap atau menulis mesti ada fakta..hehe...alamatnye nnti kene pelangkung la plak

KeCiK said...

geng...ni gmbar aku amek kat Plaza Alam Sentral...yg pki sandal tu kaki aku la...tp xde hal beb,as long as u are man u haterz...sebarkan la gmbar ni sesuka hati....

eJAI said...

aha...akhirnya kau komen jua..hehe...terima kasih..nk royalti ke??hehe

Anonymous said...

ok, ceritakan sikit kenapa ko sokong Liverpool.

eJAI said...

eh,bile mase aku sokong liverpool ek?

 
Google Analytics Alternative