Sunday, May 14, 2017

Oh Pak Ayub!

Ini cerita lama yang aku ingat nak simpan aje tapi aku rasa ada perlunya aku rekodkan di sini supaya satu hari nanti, aku tersenyum bila dapat baca balik.

Lebih kurang awal tahun lepas, aku dapat jemputan akikah dari seorang pengasas Dewan Seri Kasih. Cerita pasal dewan dia ni, boleh baca daripada link ni http://warkahkembara.blogspot.my/2016/11/kisah-di-sebalik-dewan-seri-kasih.html.

Dipendekkan cerita, aku bersyukur mendapat jemputan dan dalam masa yang sama, merasa hairan jugak kerana aku dipilih di kala budak-budak ex-ofis aku yang sama-sama buat design dewan ni tak dapat jemputan dia. Oh ya, namanya Pak Ayub.

Aku datang dengan isteri agak awal. Lepas aje Isyak, terus bergerak ke dewan ni yang letaknya dalam beberapa kilometer je dari rumah aku. Sampainya di dewan tu, Pak Ayub ni dah ada untuk siap-siap sambut orang. Aku rasa cuak jugak sebab aku berhenti ofis lama ketika dewan ni tengah dalam pembinaan. Manalah tahu, sepanjang pembinaan tu ada masalah, mahu ditamparnya muka aku sebab aku yang buat rekabentuk mekanikalnya.

Aku dalam cuak-cuak tu, terus melontarkan suara yang agak nyaring,

"Assalamualaikum Pak Ayub! Apa khabar!!", aku nak bersalam dan cium tangan dia. Pak Ayub ni terus tarik tangan dia dan....

Dia peluk aku terus!

"Lihatlah hasil kerja awak ni. Saya sangat seronok!", sambil Pak Ayub mendepakan tangannya dan menunjuk ke arah dalam dewannya. Aku yang rasa terkejut hanya mampu tersenyum sambil lidah kelu berkata-kata. Dalam hati aku, "aku bukan buat apa pun, cuma buat mekanikalnya sahaja."

"Alhamdulillah Pak Ayub. Tahniah di atas kelahiran cucu!",

Tu je mampu aku ucap sambil berjalan masuk ke dalam dewannya yang memang sangat indah tu. Aku sebenarnya terkejut sebab dia tarik tangan aku dan peluk aku ibarat aku ni cucu dia. Kadang rasa nak nangis sebab sampai tahap macam tu sekali orang hargai kita. Moga aku dapat terus menyumbang ke dalam bidang yang aku gemari ini selagi hayat dikandung badan.

Ibarat kata orang putih, "When one man compliments another man's work, that's mean you have established a class."

Orang putih mana yang tulis ni aku pun tak tahu la.

Gambar ni kau jangan curi pulak. Nanti tular satu Malaya melihat kehenseman Pak Ayub.

No comments:

 
Google Analytics Alternative