Saturday, August 01, 2009

Seminggu Berlalu


Aku taktau apa aku buat sepanjang cuti seminggu ni. Takde buat apa-apa pun. Yang penting, balik je kampus ni nanti, berlambak assignment menunggu aku. Tu yang aku malas cuti tuh. Bila cuti je aku jadi malas. Bila kat rumah je, lain macam dia punya malas. Kenapalah dorang ni bagi cuti tengah sedap-sedap semangat nak belajar. Alasan H1N1 macam tak boleh pakai pulak. Pasal nila setitik rosak susu sebelanga. Seorang yang kena, habis semua kena balik rumah. Wah, kalau macam ni susahlah nak buat kerja dan belajar. Asal ada je orang kena, semua sekolah,ipt,kem PKN tutup. Bila dah bukak pulak, tengok-tengok ada orang syak kena virus tu, tutup balik seminggu. Baliklah budak-budak ni semua ke kampung. Last-last, habis semua orang kampung kena. Mana taknya, dah asyik balik kampung je, kenalah virus tu kat orang kampung.

Aku terbaca dalam surat pembaca suratkhabar Straits Times. Pembaca ni mempersoalkan apa perlunya jika IPT ditutup, pelajar-pelajarnya dihantar pulang? Ada jaminan ke jika pelajar dihantar pulang dan IPT ditutup seminggu akan menghilangkan virus tu. Ok, aku tau yang bila kena virus tu, orang tu kena kuarantin. Tapi apa perlunya dia dihantar pulang? Dan yang ada contact dengan tuan punya virus tu pun kena balik sekali. Lepas tu, boleh bajet pulak seminggu je kuarantinnya. Kenapa tidak sebulan? 3 bulan? Atau sampai dia disahkan sihat? Ada lebih baik jika orang yang terkena jangkitan tu saja yang dirawat dan dikuarantin. Yang lain biarlah teruskan kehidupan macam biasa. Kesian pulak mak bapak yang kat kampung kena kalau dah kena balik kampung.

Kadang-kadang kita ni fobia sangat dengan benda yang tidak pasti lagi. Apatah lagi melibatkan orang yang tiada kaitan dalam skala yang besar. Aku tahu, mencegah lebih baik dari merawat tapi kadangkala kita kena berfikiran rasional sikit. Kalau tak, susahlah nak buat kerja atau belajar jika kita asyik dengar tutup,tutup dan tutup je. Tapi, apakah mereka ini akan menutup universiti sekali lagi jika ada kes baru? Aku tak rasa dorang akan buat benda yang sama. Sebab biasanya, tindakan menutup IPT ni sebenarnya hanya untuk nampak mereka concern je for the 1st time. Jika ada kes baru dilaporkan lepas ni, aku rasa dorang akan tutup sebelah mata je. Hah, tutup jugalah tu. Tapi memang betul. Benda ni banyak sangat dah jadi. Kes-kes lepas ni kalau jadi, akan dirahsiakan dan dipencilkan. Tak teluslah namanya tu.

Apapun, terima kasihlah kerana telah memberikan seminggu cuti yang bosan.

4 comments:

FreDDy O7ermars said...

lu kene cari awek srg nih.ke lu ni gay,kalau gay cari boifrem srg la kahkah,gua kalau dpt cuti seminggu ni mcm2 bende boleh bt bhai,nk dpt cuti 1 hari skang pon susah,nnt lu keje lu tau sendirila

dino said...

salam..ajarkan aku wat blog macam ko ni leh tak??mcmne nak bg blog di index pd search enjin??bg email kat aku caranya eh..dino_mujahidin@yahoo.com.my

asap

kuIna LadyInRed said...

coti utk dikurantinkan so ambek la kesempatan siapkn assmnt tu..

eJAI said...

Fredd-Cuti 1 hari pon susah?haha..mmg btul tu bhai, tp mmg skang gua bosan giler bila cuti. Gua lg suka kalau xde cuti2 nih. Semangat sket gua mnempuh hari2 depan gua. Gua bukan gay ar...Gua mane layan jiwang2 nih....kehkehkeh


Dino-nnti aku antar email

Kuina - Masalahnye bile cuti semua pun cuti skali tmasuk la asgnment. Hehe...Otak pun xjln bila cuti..Time xcuti, byk plak asgmnt.Huhuh...

 
Google Analytics Alternative