Thursday, September 02, 2010

Lagenda 17


Masa tu hujan rintik-rintik. Aku dan rakan lain terpaksa berteduh lama di Tesco. Ah, Tesco lagi. Entri sebelum ni pun Tesco jugak. Freemason betul blog nih. Takpelah, aku tumpang teduh kejap sambil-sambil shopping mata kat Tesco ni. Tunggu punya tunggu, jam dah nak pukul 6 petang. Dah beli barang ape semua, kitorang tak tahu nak decide buka puasa kat mana. Nak buka puasa kat rumah dah biasa. Jadi, hari itu nak melanggar kebiasaan sikit.

Sahabat aku yang merupakan seorang penyokong kuat pasukan Selangor mencadangkan satu tempat yang aku rasa tak familiar dan belum pernah aku pergi. Tempat baru katanya. Ya, aku tahu tu tempat baru sebab aku pernah baca di suratkhabar mengenai restoran yang baru dibuka kat area Shah Alam ni. Tanpa berfikir panjang, kitorang pun menyetat motor dan bergerak terus ke destinasi memandangkan jam pun dah nak pukul 6.30 petang. Kalau pegi bazar kat area stadium tu, konfem dapat bau je. Nak-nak hari Ahad macam ni. 


Kitorang pun sampai.....

Dan....


Audi depan kedai tu sape punya kalau tak brader ni



Nasi ayam Hainan yang sedap



Inilah tempatnya. Restoran Lagenda 17 milik lagenda Selangor dan Pahang Zainal Abidin Hassan. Daripada pencen tak tentu hala, lebih baik buat bisnes. Pada mulanya, aku agak tempat ni macam eksklusif dan harga macam boleh tahan mahal. Tapi lepas usha-usha sikit, set berbuka puasa dia baru RM10 je. Dalam set tu, ada nasi ayam Hainan, air sirap limau, bubur dan secedok aiskrim. Huii..Boleh tahan jugakla...Ingatkan tak cukup tapi lepas suapan terakhir aiskrim vanilla dia, alhamdulillah la. 


Header menu pun memang terma-terma dalam bola



Menu aku takde dalam ni



 Belakang menu siap ada sekilas pandang. Mana nak dapat restoran camni



 Dinding belah dalam ada keratan-keratan lagenda



 Jersi pun ada. Berpeluh lagi kot


Masa kitorang datang tu, Zainal pun ada jugak. Beliau siap salam lagi ngan kami ni. Dan tambah best, dia sendiri melayan pelanggan-pelanggan yang datang dengan mengangkat hidang dan sempat tanya, " Cukup tak kuih ni?" kat kitorang. Macam ni la buat aku respek. Walaupun aku takdela minat sangat dengan Zainal ni masa dia main kat Selangor dulu, tapi aku terharu dengan keramahan dia. Tak mustahil aku boleh datang lagi. 



Jersi-jersi lain




Kat atas dinding pun ade padang



Menu sebelum berbuka. Eh, ada ke menu sebelum berbuka?



 Mural gambar-gambar kenangan Zainal sewaktu zaman gemilang diabadikan di dinding restoran


No. 17 banyak signifikannya dengan beliau. Dia masa main kelab mana entah, Selangor sambar dia masa umur 17 tahun. Jersi yang dia dapat first masa main untuk Malaysia jugak adalah nombor 17. Masa Pahang lawan Singapura final Piala Malaysia dulu pun, Fandi Ahmad jersi bernombor 17 jugak. Dan macam-macam lagilah yang berkait dengan nombor 17 ni. Mana aku dapat info ni? Tak mainla gugel-gugel. Aku baca kat belakang menu dia. Hehe.


Mintak otograf bang. Ala, tak dengar pulak


Korang jangan lupa datang restoran dia ni kalau duduk area Shah Alam. Layanan best, harga boleh tahan, suasana bersih dan lebih penting kalau minat lagenda bernombor 17 ni, memang patut datang.


Nota bawah bawah - Agak-agak aku boleh claim tak kat abang Zainal bila buat promosi macam ni?

6 comments:

Raja Fiqri Fauwaz said...

try la. haha.

Anonymous said...

lagenda 17 ni kat mana?
kenape muke zainal ni macam muke mike tyson?keh3

ps:ooo..sempat lagi update blog dikala kebizian teramat.( ni musti ade sesuatu)

jo said...

humm...
macam best je...

eJAI said...

@Raja - Dah try dah...Try le..

@:)- Kat seksyen 13..Cam Mike Tyson?Huhu..lebih kurang la.....

Saje update before bizi aritu..

@jo - yup best..pegila..

Salhah Suhot said...

sekarang menu dia dah lain.x ada info kat belakang.tp nasi ayam dia sedap!

Anna Rhu said...

Esok nak ajak hubby pegi lah

 
Google Analytics Alternative