Thursday, October 03, 2013

Satu Perbincangan Hal Ehwal Negara Ketika Menikmati Sarapan Pagi di Shanghai




Masa aku ke Shanghai sekitar awal tahun ini, aku sempat berborak dengan seorang kontraktor cina pada ketinggian lebih kurang 200 kaki semasa sedang menikmati sarapan pagi. Dia kata anaknya susah nak dapat peluang belajar di universiti awam di dalam negara. Jadi, beliau memutuskan supaya anaknya mendaftar di kolej swasta dan seterusnya menyambung pengajian di luar negara.

Asal ada duit, semua boleh jalan. Tapi itulah nasib dia di bumi Malaysia ni. Dia sanggup keluarkan semua wang simpanannya bagi memastikan anaknya berjaya mendapatkan pendidikan yang bagus. Kata-katanya itu dibuktikan apabila beliau menghantar anak sulungnya ke luar negara bagi melanjutkan pengajian. Dia kata kat aku, walaupun anaknya skor dengan cemerlang dalam SPM, tetap masih susah mendapatkan tempat di dalam universiti awam dalam negara. Begitu juga dengan biasiswa. 

Maka, tidak hairanlah ramai cerdik pandai tidak kira apa bangsa, semuanya belajar di luar negara dan lebih rela bekerja di luar negara. Mereka tidak rela pulang ke tanahair. Kerana apa? Aku buat-buat tanya pada dia. Katanya, buat apa bekerja di dalam negara sendiri yang tidak menjamin pendapatan lumayan dan kos sara hidup yang tinggi.

Aku yakin, selain daripada alasan yang dia kemukakan itu, satu lagi alasan lain adalah, mereka 'berdendam' dengan kerajaan yang tidak mengurniakan peluang pendidikan kepada bangsa mereka. Jadi, oleh sebab itu, adalah lebih baik mereka belajar dan bekerja di luar negara. Itu lebih baik. Bagi aku, kerajaan yang bagus, tidak akan mengkastakan pendidikan. Mereka juga rakyat Malaysia. Mereka perlu beroleh hak yang sama sepertimana kaum bumiputera. Ini yang orang Melayu harus kerja kuat dan perlunya bersaing dengan mereka. Aku sendiri tidaklah sehebat mana tetapi selagi orang Melayu terus berasa selesa dengan 'kuota' istimewa yang mereka ada, selagi itulah kita akan terus menikmati video-video murah dan lucah anak remaja Melayu.

Dan tidak hairan, kita mempunyai menteri-menteri yang berfikiran seperti budak sekolah. Lantas, urustadbir negara menjadi kucar-kacir dan tiris sana sini. Yang penting, harta rakyatlah yang disapu. Maka, sarapan pagi aku hari tersebut menjadi sedikit tawar mengenangkan betapa 'buruk'nya sistem yang kita ada ini.

No comments:

 
Google Analytics Alternative