Tuesday, September 17, 2013

Perginya Lelaki Komunis


Tanggal 16 September lalu telah merakamkan sambutan Hari Malaysia yang ke-50 diadakan dan juga satu berita mengenai kematian Bekas Setiausaha Agung Parti Komunis Malaya (PKM), Chin Peng. Namun, aku lebih berminat untuk membicarakan hal yang kedua.
Jika buka balik buku Sejarah Tingkatan Empat, pasti aku dan kamu akan teringat kisah Chin Peng serta kekejaman yang dimomokkan buku teks kerajaan itu. Antara kisah Chin Peng yang aku masih ingat ialah peristiwa Sir Henry Gurney diserang sepasukan komunis pimpinan Chin Peng dalam perjalanan ke Bukit Fraser (jika tak silap aku) dan peristiwa Rundingan Baling di antara Tunku Abdul Rahman dan Chin Peng sendiri. 

Bila bukak suratkhabar bertarikh 17 September 2013, terpaparlah berita yang mengatakan bahawa kerajaan tidak membenarkan abu mayat beliau dibawa pulang dan disemadikan di Perak. Beserta amaran oleh PDRM yang akan memperketatkan pintu masuk sempadan bagi menghalang kemasukan abu mayat beliau daripada Thailand.

Lalu, aku terfikir sejenak. Kebodohan dan kegilaan apakah ini? Sudah tidak ada kerja lainkah PDRM? Di dalam giatnya kes tembak-menembak dan kongsi gelap yang berlaku kini, elok sahajalah mereka menumpukan kerja-kerja menghalang penyeludupan senjata api daripada dibawa masuk dari Sungai Golok di Kelantan berbanding membuat perkara sia-sia begini. Aku katakan sia-sia kerana apa? Kerana kerajaan hanya memikirkan sentimen keluarga yang terkorban akibat 'tangan-tangan' Chin Peng?

Jadi, mari kita huraikan sedikit sikap 'double standard' yang diamalkan kerajaan. Mengapa kita boleh menyertai Sukan Komanwel walhal British juga terlibat dalam membunuh ribuan malah mungkin jutaan pejuang Tanah Melayu seperti Tok Janggut, Mat Kilau, Rentap, Dato Bahaman, Seputum sehinggakan Dato' Maharaja Lela dibuang negeri ketika merencanakan pembunuhan termahsyur residen British, JWW Birch. Persoalan di sini, mengapa kita masih menjalin persahabatan dengan British yang suatu ketika dahulu pernah 'melukai' kita? Mengapa jika komunis melakukan perkara sama, kita tidak boleh pula menjalin persahabatan dengan ahli komunis?

Mengapa kita menerapkan Dasar Pandang ke Timur ketika era Dr. Mahathir walhal kita semua tahu Jepun telah memenggal kepala nenek moyang kita semasa pendudukan Jepun dahulu? Jika kita menggunapakai alasan yang diberikan Dato Najib dan rakan-rakan iaitu menghormati balu dan waris yang berjuang menentang komunis dahulu, maka, apakah kita tidak perlu menghormati balu dan waris pejuang yang menentang Jepun dahulu? Mana keadilannya di sini?

Sama-sama kita renungkan apa agenda sebenar di sebalik semua ini. Dan walaupun Chin Peng tidak layak kita iktiraf sebagai pejuang, namun, sumbangan besar beliau dalam melumpuhkan anasir-anasir British tidak harus kita pandang enteng. Hanya kerana beliau berhaluan kiri (sama seperti Shamsiah Fakeh, Dr. Burhanuddin Helmy, Ahmad Boestamam, dan lain-lain), maka, apakah mereka tidak layak mendapat pengiktirafan di atas keringat dan tulus hati ingin membebaskan negara daripada penjajah?


*Aku bukan mengiktiraf prinsip perjuangan komunis, cuma aku risau jika generasi 'kemudian' bertanya tentang ke mana perginya keadilan dalam memberikan hak sama rata, kita perlu bersiap sedia dengan jawapan.

No comments:

 
Google Analytics Alternative