Saturday, May 14, 2016

Tulisan Si 'Haters'

Ketika Johan Cruyff menerapkan bolasepak moden yang dikenali sebagai 'Total Football' ke dalam sistem bolasepak Belanda, tidak sekalipun beliau mendabik dada, menghina orang lain dan berkata, "Saya sudah 50 langkah ke hadapan."

Begitu juga dengan Sheikh Mansour ketika membeli Manchester City daripada ahli politik Thailand, tidak pernah dia memperlihatkan hartanya di page Manchester City FC. Bahkan, wajahnya juga amat jarang diperlihatkan di page tersebut. Belum ambil kira lagi jutawan-jutawan lain yang membeli kelab bolasepak. Tidak pernah pula mereka memperlihatkan hartanya atau kereta-kereta pemain mereka. Belum kira lagi yang terbaru ini iaitu Vichai Srivaddhanaprabha yang membeli Leicester City sekaligus merangkul kejuaraan Liga Perdana Inggeris.

Ada ketika, kita perlu bergerak belakang tabir dan bergerak senyap-senyap bagi memacu kejayaan. Dari sekadar muncul setiap hari atau setiap minggu semata-mata mahu membuat provokasi terhadap 'pendengki' kejayaan mereka. Pendengki akan tetap wujud dan ada di mana-mana. Orang yang bijak tidak akan mendengar kata-kata lawan mereka sebaliknya menumpukan fokus kepada kemajuan pasukan yang ingin dicapai. Apabila kata-kata haters sering dijadikan bahan untuk membuat provokasi kemudian hari, maka, ternyata provokasi sang haters sudah berjaya. Jika sebaliknya, maka, haters itu akan senyap juga di masa mendatang.

Betapa aku rindukan suasana bolasepak yang tenang sebagaimana sebelum ini.

No comments:

 
Google Analytics Alternative