Friday, December 31, 2010

Ups And Downs 2010: Part 1


Akhirnya tahun 2010 sudah hampir melabuhkan tirainya. Terlalu banyak yang aku lalui dan alami sepanjang tahun 2010 ni. Tidak keterlaluan dikatakan tahun inilah penuh dengan pelbagai peristiwa yang melanda aku. Terlalu banyak rencah yang berlaku di tahun 2010 berbanding tahun-tahun sebelumnya. Lagi beberapa hari akan menjelma pula tahun 2011 yang bermakna akan bertambahlah usia dan tumbesaran kita. Apakah amalan kita ikut sama bertambah? 

Tahun 2010 aku dimulai dengan latihan praktikal di sebuah kilang membuat acuan besi di Subang 2. Banyak pengalaman yang aku timba di sini sambil menyorot kehidupan-kehidupan warga-warga Bangladesh sebagai peneman. Di sini juga aku 'discover' beberapa benda yang baru bagi aku dan benda balik tabir dalam sekumpulan kawan-kawan. Ini aku simpan sendiri sajalah. Dengan bantuan elaun yang aku dapat masa praktikal ni juga aku berpeluang membeli sebuah set komputer baru. Banyak halangan yang aku tempuh untuk mendapatkan tempat buat praktikal, rezekiNya yang menentukan aku di tempat itu. Ini semua kerja Tuhan. Syukur. 

Dalam bulan Januari juga, sebaik aku menggunapakai komputer tersebut, aku ditakdirkan bertemu seseorang yang telah terpisah lama. Ok, yang ni pun aku simpan sendiri sajalah. Jadi, sementelahan aku berpraktikal yang sudah hampir sampai ke penghujung, aku dilanda musibah. Akibat dari pendedahan baldi berisi air, laman rumah yang kotor dan virus-virus sekeliling, aku ditimpa demam denggi. Lihat, dalam masa yang singkat, Allah mengurniakan kita rezeki dan dalam sekelip mata juga Dia boleh memberikan kesakitan. Itu terpulang bagaimana hambaNya bersyukur kepadaNya kerana kesakitan itu juga salah satu daripada nikmat yang diturunkan agar kita tidak leka dan lalai. Setelah berada selama 4 hari di PPUKM, alhamdulillah, aku kembali pulih dan boleh menyambung praktikal yang tinggal lagi seminggu. Layanan baik mereka di PPUKM tidak akan mampu aku lupakan. Oleh itu, hargailah kesihatan kerana itulah nikmat yang tidak terperi. 

Setamatnya aku berpraktikal, aku mempunyai cuti yang panjang untuk aku habiskan. Namun, aku tak mahu sia-siakan dengan kerja-kerja tak berfaedah seperti yang pernah aku buat pada sem-sem sebelum ni. Lantas, aku bertekad dalam diri untuk mencari kerja sekitar Shah Alam. Kerja kilang. Baru mekanikal sikit. Apa barang kerja McD dan KFC. Tak mekanikal langsung. Tanpa dipendekkan cerita, aku kerja di kilang air-cond terkemuka dalam negara. Kerja dalam 2 bulan lebih, gaji pun sedap jugakla walaupun kerja dia tobat ko taknak kerja lagi.

Setelah berkira-kira tanpa mengambil subjek kira-kira, aku pun berkira-kira mahu mengangkat sebiji motosikal untuk mempermudahkan urusan pembelajaran aku dan juga untuk aku bersiar-siar di petang nan indah. Bukan mudah untuk mengangkat sebiji motosikal apatah lagi beratnya lagi berat daripada berat badan aku, jadi, aku membelinya sajalah. Aku membelinya dengan harga yang cukup cantik daripada kawan serumah yang memang nak tolak motor dia tuh. Setelah beberapa kali kantoi dengan roadblock polis, aku pun memasang impian untuk mengambil lesen motor. Sampaikan nak pegi training motor pun kantoi dengan polis. Nasib baik status sebagai pelajar menyelamatkan aku. Oh ya, dan muka 'nerd' aku. 


Bersambung....(Panjang-panjang buat apa, bikin bosan je)

2 comments:

Anonymous said...

salam bro.

selamat tahun baru..nice blog..santai.. keep up ur good work.

hidup bebudak engine!!

eJAI said...

waalaikumsalam..

Selamat tahun baru..Thanks a lot sudi baca..

Budak engine?hehe..saudara xde blog ke utk dishare?

 
Google Analytics Alternative