Monday, January 26, 2009

Konsep Yang Silap

Seringkali kita berdepan dengan situasi yang memaksa kita berkata,

"Lantaklah die. Kan dia dah besar,boleh fikir baik buruk."

"Biarlah dia. Kita jaga tepi kain kita sendiri sudahlah."

Ataupun begini,

"Suka hati akulah. Kau sibuk pesal? Kubur lain-lain kan."

Memang sering aku bertemu ayat-ayat sebegini. Aku bagi contohlah. Kononnya ada pasangan artis dicekup berkhalwat dan terpampang di dada-dada akhbar atau di Melodi. Contohlah. Lalu, kita boleh baca komen-komen peminat yang sering terdapat di bahagian kiriman sms di suratkhabar. Ada yang mengkritik dan ada juga yang memberi komen seperti di atas.

" Apa kau nak sibuk? Biarlah dia dengan dunia dia sendiri. Kita jaga amal ibadat kita sudahlah." Itulah antara bunyi sms tersebut walaupun ia tidak berbunyi sewaktu kita baca di akhbar. Aku begitu kecewa dengan komen sebegini kerana ia seperti menghalalkan perbuatan artis tersebut. Ingat ya, contoh sahaja.

Sebab apa aku kata seperti menghalalkan? Kerana si pengirim sms itu mengkritik kembali pengirim sms yang lain yang menghentam perlakuan khalwat itu. Nyata si pengirim tersebut tidak mahu ambil peduli apa yang dilakukan artis tersebut yang nyata bertentangan agama sebaliknya diherdik kembali orang yang menyibuk perihal orang lain. Inilah silapnya kita.

Silap kerana konsep amar makruf nahi mungkar itu tidak diterapkan dalam diri. Bayangkan jika kita semua hanya menjaga amal ibadat kita dan dalam masa yang sama kita tidak menegur atau sekurang-kurangnya menunjukkan perlakuan membenci maksiat, apakah yang akan terjadi kepada masyarakat? Aku menyarankan sesiapa yang sering berkata 'kubur lain-lain' itu berfikir kembali apa yang disebut. Bukankah manusia itu diutuskan untuk saling ingat-mengingati untuk menepati konsep amar makruf nahi mungkar itu sendiri? Apa akan terjadi pada masyarakat jika tiada yang saling tegur menegur antara satu sama lain? Maka apakah apabila Allah menurunkan bala ke atas sesuatu tempat itu, Allah akan memilih mana yang beriman diselamatkan dan mana yang tidak itu ditimpa bala. Jika terselamat alhamdulillah tapi bagaiman jika tidak?

Jadi,itulah pentingnya konsep saling mengingati antara kita. Di atas tadi hanyalah contoh kes saja yang diberi. Bukan ambil mana-mana kisah. Banyak juga terjadi perkara-perkara yang salah konsep di mana orang tidak faham. Dan ia amatlah berbahaya kerana ia boleh menggugat akidah kita. Banyak aku lihat kekhilafan konsep ini contohnya dalam forum-forum dan komen-komen di blog dan termasuk Youtube.
Wallahualam...

No comments:

 
Google Analytics Alternative