Friday, May 15, 2009

Jurnal Kembara 1: Kampung Kuantan
Bertemu lagi kita dalam rancangan Jurnal Kembara. Mungkin baru kali inilah entri ini bersesuaian dengan nama blog. Pernah pergi Kampung Kuantan? Haa apa?..taktau kat mana? Kampung Kuantan ni terletak di Kuala Selangor. Kampung Kuantan ini terkenal dengan kelip-kelip. Dalam dunia ini cuma ada 2 tempat saja yang menjadi habitat kelip-kelip ini. Di Malaysia dan di Brazil. Ok, sekarang baru tau.
Baik, kita mulakan sekarang. Setelah menamatkan kertas terakhir untuk final exam semester ini, aku bersepakat mengajak rakan serumahku untuk melihat kelip-kelip di Kuala Selangor. Setuju saja rakan-rakan serumahku.

10 MEI 2009 10.00pm

Kami mula bertolak dari rumah sewa di Shah Alam.


Sudah pakai tali pinggang keledar ya semua?Ok, mari jalan.


10.50pm

Sampai di Kampung Kuantan setelah melalui perjalanan yang panjang. Aku tertidur beberapa kali. Yang lain juga.


Sesudah sampai, suasana di tempat masuk amat lengang. Setelah bertanyakan orang samada kelip-kelip ini masih wujudkah, kami bersyukur kerana kelip-kelip ini masih wujud. Siapa tahu, kelip-kelip ini sudah menjadi spesis terancam sekarang. Atau mungkin orang yang jaga tu cakap, "Hari ni kelip-kelip takdela. Diorang dah bermigrasi,".
Mungkin panas jika dengar jawapan sebegini memandangkan aku melihat suasana yang lengang di situ.

Setelah berjalan beberapa meter ke tempat masuk, barulah aku melihat beberapa kelibat orang dan satu kumpulan remaja yang lain.

11.00pm
Kami tak perlu menunggu lama memandangkan sudah tiada orang. Cuma kumpulan remaja tadi yang menunggu giliran untuk menaiki bot. Err...sampan. Kalau naik bot, habislah lari kelip-kelip tu sebab bising.

Satu sampan harganya RM40. Tak..tak. Kau tak boleh bawak balik sampan itu. Maksud di sini adalah sewanya RM40. Satu sampan naik 4 orang. Jadi pakat-pakatlah bayar RM10 seorang.
Boleh dikatakan agak mahal juga. Yelah. Satu sampan RM40. Kalau hari tu, ada 20 kumpulan menyewa sampan, dapat RM800 sehari. Boleh kaya bisnes kelip-kelip ini. Tapi tak menentulah kot. Penat mendayung satu hal.


Maka, tibalah giliran aku dan rakanku menaiki sampan setelah memakai jaket keselamatan. Disebabkan malam tu bulan penuh, mungkin kelip-kelip tak sebanyak mana. Tapi yang aku lihat ini pun sudah cukup banyak. Apatah pula, kalau bukan bulan penuh.


Turun dari jeti. Aku curi-curi tangkap gambar sebab katanya tak boleh menangkap gambar.Nampak tak kelip-kelip?Tak nampak?Yang ini nampak tak? Cuba tengok betul-betul. Ada tu.Tompok hijau.Ada tak?Kelip-kelip ni macam lampu raya korang yang berkelip-kelip tu. Entah-entah diorang letak lampu raya tu kan? Eh,takdelah. Ini betul-betul punya.

11.15pm

Kelip-kelip ini hanya terdapat di sekitar jeti sahaja. Jadi, brader yang dayung sampan tu pusing-pusing dekat jeti tu jugak. Tapi, masa dia pergi tepi tebing tu macam cuak jugak. Manalah tau. Kawan aku sempat juga tangkap kelip-kelip seekor tapi terlepas. Jadi, setelah puas menikmati keindahan kelip-kelip,kami sedia berangkat pulang.


Jadi, jangan tangkap bawa balik. Kalau tangkap untuk dilepaskan balik bolehlah.Sempat bergaya sebelum pulang.


Pengalaman yang cukup tidak ternilai harganya apabila dapat menikmati keindahan makhluk ciptaan Allah bernama kelip-kelip ini. Aku sarankan kamu pergi sebelum ia pupus dek pembangunan...Ataupun jika TNB sudah mula menerangi kawasan tersebut...Takkan korang nak pergi kat Brazil pulak nanti.

11.30pm

Sebelum balik untuk mengisi perut yang lapar, kami cuba cari kedai ikan bakar. Di sini banyak restoran tepi jalan yang menjual ikan bakar dan makanan laut.


Lauk kailan ikan masin dan tenggiri kalau tak silap aku. Tomyam tak tinggal. Sambil layan Arsenal lawan Chelsea pulak masa ni.

1.00am

Pulang. Biarpun Arsenal tewas 1-4 tapi perutku kenyang dan keindahan kelip-kelip masih terbayang di ingatan.

Sekian, jurnal kali ini. Berjumpa lagi.P/S - Susah nak tangkap gambar kelip-kelip dengan kamera cap ayam ni. Percayalah, tengok dengan mata sendiri baru puas woo..

No comments:

 
Google Analytics Alternative