Thursday, November 10, 2011

Oh My Putrajaya!

 Putrajaya ini akan bertukar tangan suatu hari nanti


Kadang-kadang aku rasa bersetuju dengan cadangan DAP untuk mengurangkan jumlah kakitangan awam jika dapat memerintah negara nanti. Bukan aku cemburu dengan kakitangan awam dan orang kerja kerajaan ni. Tapi ada rasionalnya cadangan tersebut.

Aku dapat lihat sendiri betapa masa kakitangan kerajaan di Putrajaya ni sungguh senggang. Pendek kata, sungguh rilek. Baik, yang paling jelas adalah apabila tiba waktu makan tengahari, mereka ni akan keluar berduyun dari kompleks pejabat mereka yang serba indah itu untuk menikmati makan tengahari di luar. Destinasi popular? Sudah tentu Alamanda! Mereka ni biasanya keluar awal. Kalau waktu rehat 12.30, pukul 12 dah start turun lif dah. Kalau pukul 1, pukul 12.30 dah start kereta. 

Dan aku difahamkan waktu rehat mereka berkala. Maksudnya, ada waktu rehat pertama dan kedua. Ada staff yang akan dapat rehat pertama dan ada staff akan dapat rehat kedua. Macam giliranlah supaya pejabat kerajaan itu tidak kosong. Tapi apa yang aku perhatikan, mereka bukanlah ikut sangat pun jadual ni. Main bantai je rehat ikut sedap dorang! Aku tengok memang clear habis pejabat ni bila waktu tengahari. Berdesup semua ke Alamanda!Nak-nak lagi makcik-makcik bajet bagus ni.

Apa yang aku kesalkan adalah ia menyusahkan kita sebagai customer di pejabat mereka. Konsultan datang nak hantar borang, nak hantar tender berkotak-kotak tapi kat pejabat takde sorang pun sambut padahal jam baru pukul 12 tengahari. Yang ada in-charge pun pegawai yang tak tahu menahu. Kalau hari jumaat tu lagi mintak maapla. Mau dekat pukul 3 baru nampak batang hidung.

Keluar awal satu hal. Balik lambat pun satu hal lagi. Orang pukul 2 dah start buat keje tapi makcik-makcik dan pegawai-pegawai bangang ni pukul 2.30 baru nak naik lif sambil cerita baju-baju kat Alamanda tadi. Ini bukan aku nak reka cerita tapi memang aku alami sendiri betapa kebangangan penjawat awam Putrajaya (sebahagian besarnya) menyusahkan konsultan seperti kami. Sudahlah masuk lambat, layanan tahap anjing pula diberikan.


Kesimpulannya, ada baiknya cadangan DAP itu. Marilah berganding bahu untuk membina negara yang lebih mapan dan tidak bangang.

4 comments:

mmsyah said...

tak baik buruk sangka...

eJAI said...

saya tidak buruk sangka abg mansur. saya cuma kecewa dengan kejadian ini.

mmsyah said...

tak-tak...awak buruk sangka juga. tak baik tao... :(

eJAI said...

ya iyalah..maafkan saya (baca dalam nada Detective Conan)

 
Google Analytics Alternative