Friday, December 09, 2016

Rohingya yang Dipolitikkan

Sebelum kita pergi jauh melangkaui batas kemanusiaan, mari kita periksa dahulu fakta dan pandangan page ini. Anda boleh bebas untuk tidak bersetuju.

1. Raja Kamarul Bahrin pernah mengemukakan permintaan untuk membahaskan isu Rohingya di Parlimen dan pada waktu itu tiada sokongan dari ahli parlimen BN, menyebabkan Speaker menolak usul bahas dikemukakan Raja Kamarul.

2. Najib selaku ketua kerajaan mempunyai kuasa legislatif dan memegang amanah di dalam pertubuhan OIC dan Asean berhak memutuskan tindakan terhadap Myanmar memandangkan ia telah memasuki fasa campurtangan ketenteraan yang digunakan terhadap etnik Muslim dari luar.

3. Tetapi, Najib menggunakan kuasanya selaku ketua kerajaan menggunakan pentas demo (sambil mengajak PAS) bagi menjentik sensitiviti umat Islam (yang mudah terpedaya dan diperdaya)supaya hadir solidariti dianjurkan oleh Umno. Rakyat yang dungu dan kononnya seakan bersimpati dengan nasib Rohingya serta atas nama kesepakatan umat Islam melangkaui batas kemanusiaan akan percaya percaturan politik yang dimainkan Najib. 

Mudah kata, Najib berjaya memainkan strategi politik pecah belah ini sehinggakan orang kampung JKKK (baca:FB Page) dan si bodoh (UG) percaya kita harus bersolidariti untuk Rohingya tanpa mengira fahaman politik.

No comments:

 
Google Analytics Alternative