Wednesday, May 03, 2017

Orang Miskin Akan Mampus

Sebenarnya orang kaya bukannya kisah pun pasal orang miskin. Tak semua tapi kebanyakan. Tengok sahaja projek perumahan. Kesemuanya rembat tanah orang miskin dan taman awam untuk dijadikan projek komersil yang lebih menguntungkan.

Sebagai contoh, ada satu taman untuk flat berdekatan IKEA Cheras yang dah kena beli dengan pemaju kapitalis. Dia beli tanah dekat kawasan miskin dan buat IKEA sampai aku terlihat budak-budak sekitar umur 7 hingga 10 tahun bermain bola di kawasan parkir sahaja. Gila sedih.

Contoh lain, kat Bandar Tun Razak. Padang bola dah nak kena ambil buat kondominium. Boleh baca link http://www.bharian.com.my/node/137561

Punyalah lama padang ni dah ada dan aku sendiri pernah main bola di padang ni dulu. Dan sekarang, orang di kawasan sekitarnya bakal takde tempat untuk main bola lagi dah sebab kalau bantahan penduduk kawasan sekitar (yang rata-ratanya golongan kelas bawahan) gagal, maka, pemaju akan bina kondominium mewah. Satu lagi padang dah kena telan buat kondo juga di Bandar Tun Razak dekat dengan Pusat Belia.

Itulah yang aku beritahu. Kapitalis akan singkirkan orang miskin hingga kau rasa hidup tak lagi seronok. Kesan ketara adalah masalah sosial akan meningkat apabila anak muda tiada lagi saluran untuk beriadah. Kerana yang akan menang di dunia ini hanyalah kapitalis dan golongan feudalisme. Mereka akan beli kondominium mewah di situ sambil kau mendongak ke atas melihat ketinggian bangunan di situ.

Mereka juga dapat tawaran daripada pemaju kononnya 'residen di dalam taman' di mana bangunan residen akan dilengkapi pokok-pokok menghijau dan taman yang merimbun. Ini semua hasil 'merampas' tanah orang miskin. 

Orang kaya akan dapat menikmati kesemuanya. Orang miskin hidup tersepit dan mampus dihimpit gejala sosial.

Bangsat...

No comments:

 
Google Analytics Alternative