Thursday, April 19, 2018

Tips PRU Untuk Noob

Untuk menjadi seorang pengundi yang power, tak susah pun. Kau ikuti langkah mudah ni dan bagitahu kawan-kawan kau yang masih lembam tu.
 
1. Lihat manifesto kesemua parti yang bertanding. Nilaikan satu-satu ikut akal yang tajam.

2. Cuba letakkan diri kau dalam kerangka yang lebih besar dari segi penerimaan manfaat oleh tawaran parti politik. Maksudnya, kau bukan saja perlu tengok calon kau saja, bahkan kau perlu tengok dasar parti yang diwakilinya. Kalau kau kata dia YB yang bagus sebab kau selalu jumpa kat pasar dan dia buat tournament futsal, itu tak cukup mok. Kau kena tengok apa dasar partinya dan kesan terhadap bilangan DUN bagi menentukan parti yang bakal mentadbir negeri kau. Kalau Parlimen, untuk negara kau lah.

3. Walaupun YB kawasan kau seorang yang best tapi dasar parti dia tak best dan takkan boleh jadi kerajaan, eloklah kau jangan memecahkan undi. Kau nak ke jadi macam kat Kota Damansara 2013 lalu?

4. Jangan terperangkap dengan dakyah dan sentimen perkauman dan agama dalam kempen PRU. Memang nampak ayat sedap nak perjuangkan Melayu dan Islam tapi kalau tangguh rang undang-undang pun tak syoklah kan? :)

5. Dapatkan pandangan analitikal dan intelektual dari cendekiawan dalam realiti mahupun maya. Ini kalau kau sekadar baca post Irmanyadi memang tak jadi apalah.

6. Makan nasik. Ini perkara penting sebelum kau pergi mengundi. 

Selamat mengundi!

No comments:

 
Google Analytics Alternative