Monday, April 19, 2010

Hasil Kajian Tesis:Top Blogger

Setelah aku membentangkan hasil tesis yang setebal 256 muka surat kepada Persekutuan Blogger Malaysia minggu lepas tentang sifat blogger-blogger hebat dalam Malaysia, dapat aku simpulkan hasilnya di bawah ini:


Tanda-Tanda Anda Adalah Top Blogger
 
  1. Follower la. Tengok follower dah tau. Setakat follower ramai macam blog gua ni, simpan jela hajat nak jadi feymes macam Pipiyapong dalam kocek seluar.
  2.  Tulis ayat sikit je dalam posting, contohnya," Hari ni gua tertinggal henpon dalam peti ais" tapi komen dia, mak ai. Ayat macam ni je dah dapat komen sampai 38-40 komen. Macam siak.
  3. Jenis tak reply komen punya. Banyak kalangan bloggers feymes takde masa nak balas komen pelawat. Samada komen dorang mahal atau memang busy gile, entahlah.
  4. Layout simple. Bloggers feymes tak perlu layout-layout lawa dan berat. Layout standard pun orang konfem datang. Sedangkan bloggers baru nak up ni susah payah dok letak widget itu, widget ini, kasik bling-bling la, kasi semak la..Apela..Macam gua.
  5. Networking. Yang ni semua orang tahu. Tak payah gua nak cerita.
Sampai sini jela dapat aku simpulkan. Korang pun mesti dapat fikirkan? Lain-lain tu korang tambahlah sendiri. Tambah kat blog sendiri la, bukan kat sini. Haha..


5 comments:

NichKhun said...

ejai.. sebelom tu.. izinkan aku gelak laju2 dulu ye.. ehem.. kakakakakakakakaakakak warghhhhh aku akui sume bnda2 yg ko ckp ney ejai.. satu ag kan.. klu blogger tu pompuan dan chantek2.. tempek je byk2 muke dia kat blog.. gerenti.. akan jadi top blogger jugak.. err cam lari topik je.. kakakaka

aku kenal pipiyapong.. suke baca blog dia.. hikhikhik

eJAI said...

ye ye aku izinkan..hahaha..

Haah, yup..kalo blogger ppuan senang je nak pancing..hehhe

dah lame dah follow mamat PP nih, ayat die paling tak boleh blah...haha

thanks..

P/S-contoh blogger tak top...ade mase reply komen..huhuhu

jo said...

follower ramai tak bermakna dia glemer. betul. tak caya cakap aku? pegi buat kajian lagi detail.

eJAI said...

Ade betul jugak cakap kau ini...

Mungkin aku perlu extend course utk buat tesis lebih detail..Thanks for the info...haha

gadis comel said...

aku baru je jd blogger this year.. n folo blog pipiyapong gak..

 
Google Analytics Alternative