Thursday, June 09, 2011

Class


Rabu sudah aku dengan penuh bersemangat hendak menonton wayang sebab harga tiket murah. So, amatlah berbaloi tatkala harga tiket wayang hari biasa sudah mencanak-canak naik disebabkan harga gula naik. Aku plan nak tengok kungfu panda 2 tapi sebab ada 3D je dan aku tak tengok yang first dulu, jadi aku tangguhkan hajat dan layan X-Men First Class. 

Bercakap pasal class, mentaliti parents yang membawa anak ke panggung wayang masih di tahap low class. Apa tidaknya, aku tengah syok layan cerita, ada pulak anak sapa entah dalam umur 3-4 tahun macam tu main lompat-lompat kat tangga. Seat aku pulak memang cantik terletak kat tepi tangga. Apalagi, fokus aku terganggulah dengan lompatan dan keseronokan anak tersebut melompat tangga. Aku dengar jugak bapak dia cakap " Dahla tu, jangan main lagi". Tapi ibarat angin sepoi-sepoi lalu jela kat telinga budak tu. Nasib baik jalan cerita filem tu buat aku masih maintain lagi fokus. Kalau tidak, mau je aku lempang budak tu dengan makbapaknya sekali. 

Bagi aku, kalau nak bawak anak-anak kecil ke pawagam memang tak salah tapi mestilah dikawal. Kalau menangis, apalah salahnya pergi bawak dia keluar dan calm them down ke. Atau pergi belikan lolipop kasi kat dia. Realitinya, ibubapa buat bodoh je kalau anak-anak bising dalam wayang. Paling kuat pun suruh diam je. Cubalah fikirkan alternatif lain sikit even nak bawak satu family enjoy sama-sama pun. Tak salah tapi perlu ada cara untuk mengawal yang mana ramai tak reti nak laksanakan. 

Yang belia sebelah kanan aku pulak, sepanjang movie tu asyik offer popcorn dia je. Memanglah bagus pelawa aku dengan popcorn dia yang dia letak antara kitorang berdua tu. Tapi dah kalau sepanjang movie asyik offer je, mana tahan bai. Aku cakap taknak, dia offer lagi dalam 30 minit kemudian. Aku cakap takpe dik, terima kasih je, dia offer balik sejam berikutnya. Terlampau pemurah gamaknya budak nih. 

Kesimpulan topik hari ni adalah, mentaliti segelintir dan kebanyakan orang Malaysia dalam panggung wayang amatlah mengecewakan. Ubahlah demi masa depan yang lebih cemerlang.

2 comments:

stiffler said...

kasi spank je punggung budak tu.

eJAI said...

nasib baik gua penyabar orangnye..

 
Google Analytics Alternative