Wednesday, October 13, 2010

Ibarat Serie A

Walaupun aku ni berdarah Perak, namun atas rasa kecintaan kepada kehangatan saingan bolasepak Piala Malaysia, aku pergi menonton Selangor lawan Kelantan malam tadi. Dengan membawa seorang penyokong Selangor atas motor, aku betul-betul dahagakan kemeriahan menonton perlawanan bolasepak di stadium seperti mana aku rasai sewaktu menonton pasukan Perak beraksi sekian lama dahulu. Itu antara sebab aku datang. Tambahan pula, perlawanan Selangor dan Kelantan sering menjanjikan aksi sengit dan babak panas di atas padang dan juga di luar padang.

 Kaitan Red Giant dan Red Devil

Tanpa berceloteh panjang, aksi panas betul-betul berlaku dengan dua layangan kad merah dikenakan masing-masing ke atas pasukan Selangor dan Kelantan. Sebaik saja layangan 2 kad tersebut, keadaan menjadi kecoh di seberang sana stadium dengan 'gap' antara kedua penyokong mula nampak longgar. Yang aku perasan, penyokong Selangor mula-mula menerjah ke dalam ruang pemisah itu. Tapi aku juga perasan yang penyokong Kelantan banyak melontar botol-botol minuman ke arah penyokong Selangor.Juga kelihatan kerusi-kerusi stadium berterbangan. Aku hanya mampu tersengih saja. Kerana apa aku tersengih? Kerana semua ni dapat aku saksikan depan mata sendiri. Tidak perlu bersusah payah ke Liga Seria A di Itali sana untuk melihat pergaduhan dan cetusan bunga api warna-warni. Sudah sedia ada di sini semuanya. Siap mercun meletup dekat pasukan perubatan lagi. Sayangnya, perlawanan berakhir dengan keputusan 0-0. Aku memang sakit hati kalau lawan result 0-0 nih.

Pagi ni bukak paper online, tengok ada seorang penyokong Red Warriors meninggal sebab sesak nafas. Aku percaya kalau langkah lebih ketat dapat diambil FAM, pastinya tak berlaku insiden-insiden seperti di Seria A semalam. Takizah kepada arwah.

2 comments:

jo said...

xde kes bakar2 ke?
hahaha...

eJAI said...

kes bakar mercun ade le..siap ade yg meletup memancar warna warni lagi..

 
Google Analytics Alternative