Friday, July 15, 2011

Kita dan Dunia Pelik Kita

Pernah ke kita terfikir yang dunia social networking kita ni pelik sebenarnya?
- Kita boleh sesuka hati add orang yang entah sapa-sapa duduk beribu-ribu batu jauhnya padahal dalam kawasan kejiranan kita pun kita jarang bertegur sapa. Pelik...

- Kita boleh selamba poke orang yang kita tak berapa kenal kat luar tapi rapat kat dalam Facebook.

- Kita boleh rilek je sembang sampai berpuluh-puluh komen kat orang yang baru kita add, macam dah kenal lama.

- Kita boleh memiliki beratus-ratus friend di dalam FB yang mana besar kemungkinan kita tak pernah berjumpa muka atau memang takkan jumpa punye walhal dalam dunia realiti berapa helai sangat je kawan kita.

- Kita boleh selamba tulis status 'Aku benci laki tu...' dekat wall FB dan kemudian semua kawan-kawan kita pun nak ambil tahu dan tanya macam-macam di ruangan komen.

- Kita tulis status marah atau gembira di wall kita dan akan ada macam-macam orang komen yang kemudiannya dah takde kaitan sangat dengan status tu sebab dah sembang benda lain. Orang yang menulis status marah tu contohnya pun dah tak jadi nak marah.

- Kita boleh selamba share gambar-gambar yang kita ambil kat Facebook pada kawan-kawan kita yang kita 'tak berapa kenal sangat' tu. Padahal, kalau diorang datang nak mintak album gambar kat rumah atau kat phone kita, sure kita tak bagi punya.


Jadi, bagaimana agaknya jika someone datang approach kita kat dalam LRT misalnya dan tiba-tiba cakap "Saya nak berkawan dengan awak boleh?". Sure yang perempuan akan malu-malu dan blah dari situ pelan-pelan sambil bisik dalam hati "Pehal mamat gila nih...". Tapi bila ada orang add kita dalam FB, senang-senang je kita boleh approve dan sembang macam dah kenal lama kan? Tulah..pelik sebenarnya dunia social networking nih kan?

This video tells everything...

No comments:

 
Google Analytics Alternative