Friday, November 16, 2012

Pray For Gaza


Di ketika ini, Gaza sedang diserang hebat sehingga dikhabarkan 13 orang maut dan lebih 120 orang cedera. Dan lebih menyayat hati, ketua briged Hamas, Muhammad al Jabari telah terkorban. Maka, sekali lagi umat Islam Malaysia menggesa kempen boikot barangan Yahudi dimulakan semula. Suatu usaha yang kadang-kadang timbul, kadang-kadang tenggelam. Bagi saya, perlu ada usaha konsisten dalam memboikot produk Yahudi ini. Bukan hanya tiba waktu peperangan sahaja.

Maka, saya teringat pada buku tulisan Ustaz Pahrol Mohd Juoi. Beliau berkata, usaha boikot ini walaupun nampak kecil tapi Insyaallah apabila ditanya Allah kelak, apa yang kita buat bagi membantu rakyat Palestin, sekurang-kurangnya inilah usaha kecil kita. Seperti kisah burung yang membantu memadamkan api yang membakar Nabi Ibrahim di zaman pemerintahan Raja Namrud.

Dan yang paling mustahak di zaman sekarang ini bagi menentang Yahudi adalah kita sendiri. Umat Islam sendiri. Daripada buku tersebut, kita sendiri perlu kuatkan ummah kita, kuatkan akidah dan akhlak kita. Perbaiki solat kita dan hiduplah berlandaskan syariat Islam. Inilah kaedah sebenar untuk kita melawan Yahudi. Daripada hati yang bersih dan penuh dengan nilai-nilai Islam ini, Insyaallah Yahudi akan tumbang.

Sama-sama kita berdoa dan melakukan qunut nazilah untuk kemenangan umat Palestin di sana. 
No comments:

 
Google Analytics Alternative