Tuesday, May 28, 2013

Motor Elektrik


Motor kepunyaan tuan kedai jual barangan kulit

Semasa berkunjung ke China tempoh hari, suatu perkara yang terkesan dalam kotak fikiran aku adalah mengenai motor elektrik yang digunakan oleh penduduk Shanghai. Di Malaysia, ia pernah menjadi kegilaan dan ikutan ramai di mana mereka yang menggunakannya nampak cool dan hebat. Entah di mana silapnya, kegilaan itu terhenti dan tidak bertahan lama. Barangkali kekangan undang-undang dan minat orang Malaysia yang bermusim.

Motor elektrik di kiri gambar


Jika di Shanghai, motor elektrik adalah suatu pengangkutan yang digunakan kebanyakan orang di sini. Berbanding motor yang menggunakan petrol, mungkin adalah 1 dalam 1000 saja kebarangkalian terjumpa. Walaupun tidaklah begitu laju, tetapi motor berkuasa elektrik ni sangat senyap. Kadangkala amat bahaya jika kita hendak melintas di jalan-jalan kecil kerana tiba-tiba sahaja ada motor ini berdesup di belakang. Jadi, kalau melintas tu, pastikan anda toleh sehabis-habisnya sebab kalau dah kena langgar, takde siapa nak tolong dah (seperti kebanyakan cerita yang kita dengar tentang kemalangan di China).

Siap ada sarung tangan musim sejuk lagi


Lagi satu,penunggang motor di sini tidak dikenakan peraturan memakai helmet ketika menunggang. Adakah kerana motor ini dikategorikan sebagai 'basikal' yang tidak memerlukan pemakaian helmet, aku tidaklah pasti. Apapun, jika ada motor elektrik, pastilah ada kedai menjual bateri. Tidak sukar untuk mendapatkan bateri kerana di mana-mana pun ada kedai yang menjual bateri motor ni. 

Bolehkah kita kembali kepada penggunaan motor berkuasa elektrik jika ditakdirkan minyak semakin mahal suatu hari nanti?

No comments:

 
Google Analytics Alternative