Saturday, June 08, 2013

Manusia Bencikan Ilmu


"Woi Jali, kau nak pergi China kan nanti? Aku nak kirim barang. Sana tempat shopping murah woo.."

"Wah, kau nak gi Bandung ya esok? Nanti, bolehlah shopping-mopping!!"

" Seronokla kau gi Eropah. Boleh beli banyak barang murah nanti.."Seringkali aku dengar dialog di atas dituturkan ketika seseorang itu mahu berlepas tidak kira penerbangan di dalam atau di luar negara. Mengapa manusia suka menghabiskan duit di atas benda yang hampir sama yang boleh didapati di tempat sendiri? Tidak banyak pun bezanya jika kita membeli di luar atau di tempat sendiri. Bukankah lebih baik jika perjalanan kita itu dijadikan peluang untuk mengejar ilmu? Jarang aku dengar orang berkata..

" Woi Jali, kau nak pergi China kan nanti? Jangan lupa berkunjung ke tempat bersejarah. Pelajari bagaimana China membangunkan negara melalui sistem komunis mereka ya!"

" Wah, kau nak gi Bandung ya esok? Nanti jangan lupa berkunjung ke Muzium Geologi Bandung. Boleh lihat dan pelajari fosil-fosil serta geologi Bandung dari aspek kawalan gunung berapi.."

" Seronokla kau gi Eropah. Boleh kau pelajari mengapa Jerman membina Tembok Berlin yang memisahkan Jerman Barat dan Jerman Timur di muzium dan arkib di sana!"


Jarang. Sangat jarang aku dengar. Manusia itu malas.

4 comments:

Anonymous said...

salam..

setuju.. sangat setuju,


-silent reader-

eJAI said...

terima kasih saudara. maaf saya rasa post ni agak keras

Anonymous said...

jom p museum geologi lenggong perak !
=)

eJAI said...

Jom!!! nakkk!

 
Google Analytics Alternative