Sunday, March 04, 2018

Ekonomi yang Tak Dirasakan Marhaen

Tak susah untuk membuat kesimpulan bahawa sememangnya ekonomi Malaysia sedang berkembang dan meningkat berdasarkan KDNK negara yang baru dikeluarkan.

Nota : Artikel ini sedikit panjang, maka, harap kau bertabahlah.

Tak dapat disangkal lagi bahawa cukai dipanggil GST memberikan kerajaan pendapatan lumayan dengan hasilnya dapat dikutip setiap hari dan setiap bulan. Tapi, apakah baik jika kerajaan mendapat kutipan lumayan walhal hakikatnya, rakyat masih menderita atau bak kata para ekonomi, rakyat tidak mendapat tempias perkembangan sihat ekonomi negara ini?

Rakyat mungkin mendapat manfaatnya jika tiada ketirisan dan hasil kroni yang disebarkan sesama sendiri. Malah, setiap pelaburan kerajaan melalui kutipan cukai pasti dapat memberikan manfaat kepada rakyat 100% dalam jangka masa pendek tanpa adanya agihan kekayaan kepada kroni celaka pentadbiran BN. 

Berbalik kepada persoalan asas, adakah rakyat dapat tempiasnya?

Kita bagi contoh pertama dalam cukai GST. Bayangkan syarikat hendak melakukan claim kepada syarikat lain (atau subkontraktor hendak minta payment daripada main-con) perlu membayar GST? Jika claim ini ada setiap bulan, maka, 6% daripada jumlah claim tersebut akan adanya pembayaran kepada kerajaan melalui GST. Dan syarikat pula, hanya akan dapat pembayaran semula GST yang dibayar tadi dalam tempoh yang bukan sebulan dua sebaliknya dalam masa setahun. Bagaimana syarikat hendak survive jika claim yang diperolehi di'cukai'kan kepada kerajaan terlebih dahulu? Impaknya adalah kepada pekerja syarikat. Syarikat susah nak beri bonus, tiada kenaikan gaji, berlaku pembuangan pekerja dan macam-macam lagi untuk syarikat bertahan (sustain) dalam industri.

Inilah yang dimaksudkan impak perkembangan ekonomi yang tidak sampai kepada rakyat. Rakyat pun ambil jalan pintas dengan buat kerja lebih masa. Ambil partime buat Uber dan Grab. Jadi dropshipper. Buat insurans. Jual vape atau meniaga dekat Foodtruck. Dengan berlakunya 'survival way' daripada rakyat ini, sekali lagi kerajaan beroleh untung melalui kutipan cukai samada daripada perniagaan ataupun pendapatan. Maka, kau pun terhegehlah isi borang BE atau segala jenis borang untuk umumkan pendapatan melalui hasil separuh masa bagi mengelakkan kau dikejar LHDN.

Pokok pangkalnya, kerajaan beroleh untung 2 kali dalam hal ini (di mana aku tak kata kerajaan salah) dan rakyat tetap masih mendapat kualiti hidup yang makin teruk dek perlunya kerja lebih masa serta perlu juga membayar cukai kepada kerajaan. 

Dan, ahli ekonomi baru-baru ini mempertahankan pendapatan pasaraya yang semakin meningkat dari tahun ke tahun. Tak susah juga untuk kita terjemahkan perkara ini dalam kehidupan rakyat. Bila adanya pekerjaan part time (sebagai contoh, foodtruck), adalah supply dan demand. Peniaga akan perlu beli barang dan pelanggan yang sibuk dengan kerja tidak akan ada masa untuk masak sendiri, lalu memilih foodtruck (atau apa jenis makanan tepi jalan) untuk mengisi perut dengan kadar segera.

Hasilnya apa? Keluarga terabai, masalah sosial semakin teruk, kes jenayah menjadi-jadi akibat nak hidup, kes rasuah semakin bertambah akibat nak kaya cepat, sekolah dipenuhi pelajar yang kurang adab dan cikgu yang cepat baran dan lain-lainlah yang kau baca kat berita tu. Taraf hidup rakyat hanya akan tepu dan stagnant.

Jadi, aku simpulkan perkara ini dalam bentuk gambarajah di bawah untuk kau ingat sampai bila-bila. 

Ya, ekonomi berkembang. Kerana kerajaan kutip GST dengan pantas dan pekerja syarikat tetap 'sakit' akibat tekanan daripada majikan. 

Ya, ekonomi berkembang. Kerana wujudnya pekerjaan tambahan atau part time daripada rakyat yang ingin memperbaiki perbelanjaan keluarga lalu mereka membayar cukai kepada kerajaan.

Ya, ekonomi berkembang. Kerana wujudnya 'supply and demand' bagi perniagaan satu hala atau atas talian akibat kekangan masa daripada rakyat yang bekerja lebih masa. 

Ya, ekonomi berkembang. Kerana kita semua bayar semakin banyak cukai tetapi kualiti hidup tetap sama malah lebih banyak gejala sosial berlaku sebab bapak kau bayar Grab sampai pukul 12 malam, mana ada masa nak ajar kau Matematik.

Sekian, nota ekonomi saya.


No comments:

 
Google Analytics Alternative