Wednesday, December 10, 2008

Cara Hidup Kelas Pertama, Mentaliti Kelas Ketiga

Inilah yang dikatakan manusia yang tidak tahan diuji. Hari ini suratkhabar menyatakan yang penduduk Bukit Antarabangsa mahu menyaman pihak berkuasa tempatan atas apa yang telah berlaku kepada diri dan tempat tinggal mereka yang habis ranap.

Apa semua ini? Sebelum ini sana sini orang di tempat lain yang tidaklah setaraf dengan penduduk Bukit Antarabangsa yang mewah-mewah belaka itu ghairah hendak menyaman pihak berkuasa. Tiba pula giliran mereka di bukit itu ditimpa musibah, mulalah kelam-kabut hendak menyaman sana sini. Bagi mereka, duitlah segalanya. Dengan menyaman juga mereka dapatlah juga duit walaupun tidak sebanyak mana.

Salah seorang penduduk berkata," Bukan kami yang bina perumahan ini, bagaimana pihak berkuasa boleh meluluskan projek ini".

Alahai, kenapalah bengap sangat mamat ni. Kita diberi akal untuk memilih mana yang baik, mana yang elok. So, pilihan adalah di tangan kau brader. Kau yang memilih hidup di lereng bukit maka kau terimalah hakikat bahawa alam tak selamanya statik di situ. Aku masa kecil pun takut tengok rumah-rumah di lereng bukit apatah lagi nak duduk dalam itu.

Jelas, mentaliti segelintir penduduk mewah ini tidak boleh menerima hakikat yang hidup ini tidak selamanya di atas. Dan apabila mereka gagal memenuhi hakikat yang telah ditentukan maka mereka 'melolong' akibat ujian alam ini.

No comments:

 
Google Analytics Alternative