Tuesday, June 14, 2016

Broker Menjerat

Dalam FB, kita boleh lihat ramai penasihat-penasihat percuma yang memberikan nasihat yang nampak bernas tetapi kurang berpijak di alam nyata. Penasihat ni acapkali menasihatkan graduan muda agar membeli rumah sebelum membeli kenderaan terutamanya kenderaan baru. Betul, ini hakikat yang tidak dapat dinafikan. Tiada siapa menafikan kebenaran bahawa membeli rumah itu menguntungkan. Menguntungkan kerana banyak sebab. Antaranya, ia mendidik kau menjadi kapitalis dan menindas golongan bawahan.

Mari aku beri contoh. Penasihat percuma di FB ini siapa? Siapa kalau bukan broker hartanah. Berbaju kot, berpakaian kemas dan segak. Mereka inilah yang akan 'menghasut' graduan muda untuk membeli rumah. Kerana apa? Kerana mereka BROKER hartanah! Jika mereka peniaga pisang goreng, ada dia suruh engkau beli rumah dan beri nasihat percuma di FB? Mereka mungkin berjaya (tidak dinafikan), tetapi dengan cara buat seminar sana-sini, suruh orang hadir kelas atas nama usahawan muda dan pelbagai benda yang merapu dan hanya untuk memenuhkan kantung poket si kapitalis-kapitalis ini. 

Jika benar mereka ini power dan ikhlas, mereka selaku broker hartanah sepatutnya melawan sistem yang korup ni. Melawan sistem yang menekan pembeli. Mereka sepatutnya bangkit memperjuangkan hak rakyat yang masih mengidamkan rumah pertama. Tetapi, apa yang mereka buat? Sembang dalam FB, merembes air liur di seminar sana sini untuk golongan pertengahan sementara golongan bawahan masih lagi tidur di kaki lima. Apa engkau tak nampak apa yang berlaku?

Berbalik kepada alam realiti yang aku tuliskan tadi, mereka berkata bahawa kereta dengan bayaran bulanan sebanyak RM1200 boleh membeli rumah pangsa bawah RM200k. Masuk akal? Memang masuk akal tetapi lihat dahulu proses beli rumah itu bagaimana, proses beli kereta itu bagaimana? Ada pemuda dan graduan zaman sekarang mampu sedia downpayment 10% daripada RM200k?No comments:

 
Google Analytics Alternative