Saturday, June 25, 2016

Vaksinasi

Isu vaksin kini tiba-tiba menjadi hangat. Sehangat tahi ayam yang melekat di bahu Najib Razak. Mengapa hangat?

Kerana adanya kematian melibatkan kanak-kanak yang tidak divaksin. Dan wujud satu status daripada seorang imam yang muda berkenaan isu itu. Masyarakat marah. Mereka mencarut. Mereka memaki hamun. Entah apa yang merasuk rakyat Malaysia sehinggakan seorang imam tidak lagi dihormati hanya kerana komen berkenaan vaksin. 

Masyarakat marah kerana beliau bukan ahlinya untuk memberi komen. Mengapa perlu marah? Bukankah kegemaran rakyat Malaysia untuk memberi komen dalam setiap perkara yang mereka bukan ahlinya pun? 

Jadi, keadilan perlu diberikan kepada imam muda itu. Jika engkau respek kebebasan bersuara, maka, terimalah pandangan beliau. Jika tidak setuju, beritahu saja tidak setuju dan sertakan hujah yang baik, lurus dan berilmu. Jangan memaksa orang untuk setuju dengan anda. Itu bukan konsep kebebasan bersuara. 

Aku bukanlah peminat rancangan realiti tv. Apatah lagi rancangan realiti tv yang telah 'diagamakan'. Tetapi, imam ini sudah berada di jalan itu dan tugas seterusnya adalah untuk berdakwah. Maka, dalam apa jua cara sekalipun, hormatlah dia kerana pastinya dia lebih berilmu (dalam hal ehwal agama) berbanding kita. Berhujah dengan baik dan lapangkan dada untuk menerima pendapat dia walaupun nampak seakan meninggi diri. Terima saja tanpa banyak soal.

Yang kita perlu fokuskan adalah terus menghina Umno. Penyesat sebenar kaum Melayu.

No comments:

 
Google Analytics Alternative