Sunday, June 05, 2016

Konsep Sangka Baik Didikan Pemerintah

Kebelakangan ini, aku sungguh tak tahan melihat orang Melayu pasca GST ni yang bersungguh-sungguh membela jutawan Melayu, monarki dan orang-orang berpengaruh yang selalu menyebarkan keseronokan dan kemewahan kehidupan sosial mereka di dalam media sosial. Kehidupan sekarang ni bukan seperti zaman dahulu yang mana dahulu barangan masih rendah dan tidak ditekan dengan cukai celaka. Kehidupan kini adalah kehidupan yang menekan dan tidak berpihak kepada rakyat marhaen. 

Tetapi, yang menjadi persoalan adalah wujudnya golongan marhaen yang 'sering berfikiran positif', 'selalu bersangka baik', 'tidak berdengki', 'bermentaliti suka-hati-dialah-nak-post-apa' dan bermacam lagi yang korang mesti faham. Bukanlah aku ini terdiri daripada golongan yang berfikiran sebaliknya atau menentang perkara sebegini tetapi berpada-padalah dalam menunjukkan ketaksuban (yang diorang sendiri nafikan) terhadap golongan sebegini. Apabila semua harta benda nak ditayangkan di kala rakyat marhaen masih perlu membayar hanya untuk segelas ais kosong, masih lagi engkorang nak bermentaliti seperti yang disebutkan? Tak salah tapi tak kena tempat. Bahkan ia merosakkan lagi sistem menentang kebobrokan pemerintah yang sewenang-wenangnya membebankan rakyat di atas keborosan dan ketirisan mereka. Kerana apa ia rosak?

Masih ingat komen Najib bahawa GST diterima baik rakyat? Sebab apa dia berkata begitu? Sebab muncul jutawan-jutawan ini yang menayang harta dan engkau pula komen memuji, 'sangka baik' dan berseronok tumpang bangga atas harta yang mereka tayangkan.

Engkau ingat Najib dan geng cybertroopers dia tak baca ke komen jengkel kau?No comments:

 
Google Analytics Alternative